Hovedside
Festivaler
Romjulsrock
Konserter
Historikk
Rockeprisen
Overnatting
Venue

 


Rjukan Rockfestival 23-24 mai 2003 ble
"Tidenes rockefest på Rjukan!"

 

Fenomenet Annette Fagerberg og dronningen
Ei lokal russejente av året, Annette Fagerberg, åpnet festivalen tidlig på kvelden. Da var flesteparten av de over 300 som hadde kjøpt forhånds-billett innfunnet seg, og Annette viste seg frem fra sin aller beste side. Åpningsnervene forsvant i løpet av første låten og hun vartet opp med en akustisk session som rystet tinndølene. Annette sjarmerte seg gjennom et sett med låter skrevet av hennes idoler, som Alanis Morissette og artisten som skulle på etter henne, Unni Wilhelmsen. Det som var spesielt morsomt med Annette var hennes naturlige, men litt keitete måte å kommunisere med publikum på. Hun spøkte og lo og trollbandt publikum som en dreven entertainer. Sammen med en annen lokal russejente, skuespillertalentet Linda Borge, gjorde hun en versjon av ”Ironic” som kilte langt inn i solar plexus. Unni Wilhelmsen har et arsenal av låter å plukke fra når hun reiser rundt og underholder med sin gitar og sin snille lydmann. Rjukan ville høre akkurat de låtene Unni er mest kjent for, men Unni ville også spille litt fra sin kommende skive, noe som ikke alltid var like populært. I løpet av konserten fylte salen seg helt opp slik at låter som fabelaktige ”Anything’ bout June” fikk den responsen den fortjener.

Annette Fagerberg / Unni Wilhelmsen
 Annette/ Unni/ Radio Rjukans Terje Andersen


Gitarkurs/Workshop med IA
Mens festivalen telte ned minuttene mot åpning avholdt en av verdens beste gitarister, Mattias IA Eklundh fra Freak Kitchen, gitarkurs/workshop på Scene Rallarn i tre timer. Den ombygde kirken var godt besøkt av lærevillige tinndøler, og responsen viste at det vil gro godt på rockfronten på Rjukan i åra som kommer.

Rockprisen 2003 til The Zodiacs
Utdeling av rockprisen til en lokal rocker som har markert seg har blitt en årlig tradisjon under festivalen. I fjor fikk heavy metal sangeren Jørn Lande prisen. Man kan si at prisen holder seg i familien, for i år fikk norges mest seiglivede rock ’n’ roll band, The Zodiacs, prisen for over 40 års tjeneste i rockens tegn. Jørn Landes far, bassist Olle Johnny Lande, spiller nemlig i bandet. Selve utdelingen av prisen sto en av bandets største fans for - Thor-Rune Haugen har selv lang fartstid i rockens tjeneste, som dreven rockejournalist, og publikum satt stor pris på både overrekkelsen og hele seansen som sådan.

The Zodiacs

Rock is coming home…
Gode gamle Stage Dolls har ikke gitt ut plate med nytt stoff på noen år, men de er fremdeles rykende aktuelle som headliner på de fleste scener i Norge som ønsker fullt hus og stormende jubel. Så også på Rjukan, hvor storesalen var tettpakket med folk, fra fjortissjublende ungjenter til halvgamle mimrende menn. Mange tror kanskje at Stage Dolls er ”over the top”, men de har ikke sett trønderne live. Torstein Flakne og co. er stupfulle av god rockefølelse fremdeles, og de ga tinndølene akkurat det de ville ha. Allsang, ballader, soloer, publikumsfrierier og generelt flotte melodier fylte salen med gode vibrasjoner, med låter som ”You don’t bother me” som naturlig høydepunkt. Stage Dolls hadde reist hele dagen for å komme til øvre telemark, på noen av landets dårligste riksveier, men de ville likevel tilbake til Rjukan så fort så mulig. Band og publikum sjarmerte hverandre i senk, og da er det vel ikke mye å klage på fra en arrangørs side. Det var ikke noen som klaget på noe i det hele tatt. Grundige forberedelser hadde sørget for at arrangør kunne gå hjem med lettet hjerte vel vitende om at festivalen allerede etter første dag var i havn økonomisk, og det var forhåndssolgt nesten 300 billetter til lørdagens program også.

Stage Dolls

Lokale dagband i sitt ess på lørdag
Hele 4 lokale artister ble det plass til på formiddagen lørdag, den første var trioen Speedqueen Superstars, som spiller funky rock og har bare egenkomponerte låter i sitt repertoir. Neste ut var Raga Rockers-tributebandet Blakk. De blir regnet for å være norges beste Raga- kopister og er nå så like originalen som det er mulig. Det blir spennende å se hva de gjør nå som de har nådd sitt mål. Det spirer og gror i rockemiljøet på Rjukan, bandet Basement Junkies spiller sørstatsinfluert bluesrock på en overbevisende måte. Thomas Bråthen , sønn til Tinns egen populære countryartist, Tom Bråthen, er bandets naturlige leder, men denne gang hadde Rjukan Rockforums jam-band også med seg gitarfenomenet Frank Nilsen på bass og gitar. Mens det var lydsjekk i storesalen vartet Iris Coffee Light opp med litt ”Shower music”, som de har valgt å kalle det. Trioen spilte nesten i 3 timer og ga det de hadde for å holde festivalstemningen oppe. Forumet takker og bukker!

Speedqueen Superstars / Blakk 
Basement Junkies / Iris Coffee Light


Hellsinki vil redde 80-tallsrocken
Mange var spent på hva Hadelandsrockerne i Hellsinki kunne by frem. Glamrockerne – som har som målsetning å først og fremst ha det gøy – har planer om å redde 80-tallsrocken, og har et band som Motley Crue som forbilde. Hellsinki føler seg såpass gode at de har planer om en plateutgivelse til vinteren. Jo før, jo bedre, er vår oppfatning om den saken.

Hellsinki

Octavia ga oss gothmetal
Siste halvdel av lørdagsprogrammet er selve hjertet i festivalen, og forumet hadde lagt sjela si i å skaffe til veie kanonbra band hele kvelden. Først ute var 6 gothmetal-damer fra Bergen. Octavia slo til med sin mørke, stemningsfulle gothrock. Ravnsvarte jenter ga måpende tinndøler et dypt innblikk i alt det spennende som skjer innen norsk rock om dagen. Flere av låtene fra bandets ferske ep, ”Guilty” satt som støpt og lyden var upåklagelig.

Octavia

Hvor var du når The Mormones spilte på Rjukan?
Undertegnede har sjelden eller aldri vært vitne til et slikt rockomotiv som The Mormones fra Lillehammer. Med et rykende ferskt debutalbum i sekken entret de scenen med godt humør og en sliten fuzzbass. Pang!, sa det, og publikum fikk hakeslepp umiddelbart. Bandet har sin helt egne stil -  sentrert et sted mellom garasje, pønk, boner, stoner, rawk, blues og grunge – med en intensitet som kun et fåtall band har vært i nærheten av. Simen og Morten Mormone har en telepatisk kommunikasjon seg i mellom som gir seg utslag i noen musikalske kombinasjoner som hittil er uprøvd i rock-sammenheng. Trommesettet måtte behandles etter hver låt for de ble rett og slett slakta nonstop. Bandet ble manges høydepunkt under festivalen.

The Mormones


Up To Fly fra Notodden imponerte stort
Å spille etter The Mormones blir som å holde tale etter Donald Duck, men den drevne gjengen fra Notodden satt skapet på rett plass i rekordfart. Med eget orgel på scenen, en glitrende god vokalist og et fjellstøtt komp, overrasket bandet mange i salen med sin spesielle spillestil; en stil som ligger i skjæringspunktet mellom rock, soul, funk og blues, ikke ulikt ærverdige Little Feat. Nå har de spilt på bluesfestival, jazzfestival og rockfestival, noe som sier en god del om hva som bor i dette bandet.

Up To Fly

Lotus fra Gøteborg spilte retrorock som varmet
Lotus fra Gøteborg var nok et nytt bekjentskap for de fleste, selv om de faktisk har gitt ut hele 8 album, blant annet med Thin Lizzy-gitarist Brian Robertson. Derfor samlet det seg ikke så mange foran scenekanten på de første låtene. Imidlertid tok det ikke lang tid før bandets 70-talls retro-tungrock fikk folk til å bevege seg fremover. Flere ekstranumre måtte til før bandet ga seg, og tinndølene trykket bandet til sitt hjerte. Lotus skrøt for øvrig hemningsløst av naturen i tinntraktene etter å ha vært på sightseeing på formiddagen.

Lotus

Freak Kitchen spilte som et toppet svensk ishockeylandslag
Hovedattraksjonen lørdag var det svenske bandet Freak Kitchen, som kom direkte fra turne i Japan og Taiwan. De har aldri spilt i Norge og forumet var spesielt stolte over å kunne presentere dette forrykende livebandet, med en av verdens beste gitarister, Mattias IA Eklundh i sin midte. De skuffet ikke en levende sjel, bandet er som skapt for en scene, men det langt ifra bare IA som gjør dette bandet til en rock-opplevelse av de sjeldne, for bassgitarist Christer Ørtefors viste seg frem som en uimotståelig magnet for publikum, med svart tape over brystvortene, naken overkropp, lue på knollen og med bredt glis i fulle 90 minutter. Publikumsfrieriet par excellence sto likevel sjefen sjøl for når han spilte gitar med en dildo og fikk folk til å synge etter på lydene. Dildoen ble kastet til publikum etterpå og det var en mann som fikk tak i den. Ja, dette var noe til konsert.

Freak Kitchen


Gentle Groove var rosinen i pølsa
Festivalen kunne egentlig vært ferdig etter ekstranumrene til Freak Kitchen, men Rjukan Rockforums filosofi er at altfor mye god rock bare er deilig. Led Zeppelin-tributebandet Gentle Groove avsluttet med det lengste settet  i storesalen. Zeppelin er utrolig populære på Rjukan og selv om publikum hadde fått så hatten passet orket de å gi Gentle Groove ståpels på scenen. Reaksjonen var toveis, for bandet er utrolig groovy og dynamiske, og ligner periodevis skremmende mye på originalen. ”The song remains the same”, men Gentle Groove sørger for at nye generasjoner oppdager tidenes beste tungrock-band.

Gentle Groove


Radio Rjukan med livesending
Lokalradioen bretta opp armene og gikk i gang med et hemningsløst fagert prosjekt, eller hva sier du til livesending fra hele festivalen?

Radio Rjukan live
Festen er slutt, for denne gang.
Neste års festival er sikret, i og med at artister, publikum, arrangør og øvrige støttespillere er topp fornøyde. Vi ses til neste år, gjør vi ikke? Snipp snapp snute så var nok et rocke-eventyr ute.

Rock Engh Roll mai 2003

 

Her er festivalen:
- Trykk på bildet!HOVED-
SPONSORER


TINN KOMMUNE